Een warmtepompboiler als thermische batterij
Zo werkt het

Een warmtepompboiler als thermische batterij? 

Met een warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ is, kan je je warmtepompboiler koppelen aan de elektriciteitsproductie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Op die manier kan je je zelfopgewekte zonnestroom optimaal inzetten: niet enkel inzetten als voeding voor de elektrische toestellen in huis, maar ook als voeding voor je warmtepompboiler om – samen met de energie die hij haalt uit de lucht – je sanitair water te verwarmen. Een smart grid ready warmtepompboiler zet immers zonnestroom om in zonnewarm water. 

Bovendien functioneren smart grid ready warmtepompboilers gekoppeld aan zonnepanelen als thermische batterij. Op het moment dat zonnepanelen het meeste elektriciteit produceren, zetten deze boilers die zonnestroom maximaal om in zonnewarmte en bufferen deze. Die opgeslagen zonnewarmte kan je dan gebruiken op het moment dat je wil, bijvoorbeeld voor een bad of douche en zo profiteer je dus maximaal van de elektriciteit van je zonnepanelen ook op momenten dat deze minder productief zijn. 

Bekijk de video en ontdek hoe het precies werkt.

 
 

Sinds kort kan je van fotovoltaïsche zonnepanelen de geproduceerde energie niet meer recupereren via de terugdraaiende teller. Je doet er daarom goed aan zoveel mogelijk van de zelfopgewekte stroom zelf te verbruiken. Maar hoe doe je dat, je zelfconsumptie van de zonnestroom die je zonnepanelen produceren opdrijven?

Je zou ernaar kunnen streven om zoveel mogelijk van de elektriciteit die je fotovoltaïsche zonnepanelen opwekken onmiddellijk te verbruiken. Maar dat is niet zo evident. De meeste mensen verbruiken vooral ’s avonds elektriciteit. Overdag, wanneer de zon schijnt, zijn de meeste mensen aan het werk en verbruiken ze dus thuis nauwelijks elektriciteit. En wie elektrisch verwarmt, heeft vooral elektriciteit nodig in de winter en bijna geen in de zomer, wanneer zonnepanelen nochtans het meest renderen. 

Het is dan ook beter een systeem te voorzien om de elektriciteit die je fotovoltaïsche zonnepanelen opwekken op te slaan voor later verbruik door te kiezen voor een slimme technologie die functioneert als een batterij voor je zonnestroom. Maar voor welk systeem kies je dan?

Zelfopgewekte elektriciteit stockeren voor later gebruik

Er zijn 2 manieren om de elektriciteit die je fotovoltaïsche zonnepanelen tijdens periodes van piekproductie opwekken (de zgn. ‘overproductie van je zonnepanelen’) op te slaan om ze later te gebruiken: 

  • Een ‘gewone’ (elektrische) thuisbatterij slaat overtollige zonnestroom die je zonnepanelen produceren op als elektriciteit, die je later kan gebruiken als voeding voor je elektrische toestellen op momenten dat je zonnepanelen niet voor de nodige zonnestroom kunnen zorgen. Maar thuisbatterijen zijn duur. Afhankelijk van de opslagcapaciteit en het merk van de thuisbatterij, mag je rekenen op een investering van 4.000 tot 10.000 euro. En duurt het dus vele jaren vooraleer je zo’n investering hebt terugverdiend. 

  • Een betaalbaarder alternatief is te kiezen voor een toestel dat de overtollige zonnestroom die je zonnepanelen produceren omzet in zonnewarmte, die je later kan gebruiken als verwarmingsbron op momenten dat je zonnepanelen niet voor de nodige zonnestroom zorgen. We spreken dan niet van een gewone (elektrische) thuisbatterij maar van een thermische batterij.

Smart grid ready warmtepompboiler als thermische batterij

Een warmtepompboiler is een toestel om je sanitair warm water (bv. voor keuken, bad of douche) te verwarmen. Tot 3/4 van de energie die het daarvoor nodig heeft onttrekt het aan de buitenlucht. De overige benodigde energie haalt een warmtepompboiler uit elektriciteit. 

Hierdoor verbruikt een warmtepompboiler veel minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler, maar hij verbruikt toch nog steeds elektriciteit. Elektriciteit die ook perfect kan worden opgewekt door je zonnepanelen. Zeker als je een smart grid ready warmtepompboiler hebt. Want die laat toe om je warmtepompboiler te koppelen aan de elektriciteitsproductie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen)Zo kan je de zonnestroom die je zonnepanelen produceren maximaal inzetten als voeding voor je warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen en wordt je sanitair water dus door 2 hernieuwbare energiebronnen verwarmd: de lucht en je zonnestroom.

Een smart grid ready warmtepompboiler werkt extra op momenten dat de zonnepanelen het meest elektriciteit produceren, en gaat dus juist op die momenten een maximum aan zonnestroom omzetten in zonnewarmte.   

De warmtepompboiler gaat die zonnewarmte stockeren als thermische batterij, zodat je die warmte kan gebruiken op het moment dat je wil, bijvoorbeeld voor een bad of douche, ook op die momenten dat je zonnepanelen niet voor de nodige zonnestroom kunnen zorgen (bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat wanneer het donker is of op grijze winterdagen).

De economische én ecologische keuze

Voor wie zonnepanelen heeft, vormt een smart grid warmtepompboiler dus een prima – betaalbaarder en duurzamer – alternatief voor een thuisbatterij om optimaal in te zetten op je zelfopgewekte elektriciteit. 

Niet alleen optimaliseer je je zelfconsumptie van zelfopgewekte zonnestroom door het voor de verwarming van je sanitair warm water in te zetten, je geniet ook nog eens van alle voordelen van een toestel dat werkt op hernieuwbare energie: 

Aangezien een warmtepompboiler tot voor 75% wordt opgewarmd met gratis energie uit de omgevingslucht, verbruikt hij veel minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler, en kan je flink wat besparen op je energierekening. 

Bovendien stoot een warmtepompboiler tot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel. 

En last but not least komen warmtepompboilers, in tegenstelling tot klassieke boilers op gas, stookolie of elektriciteit, in de drie gewesten in aanmerking voor premies, wat de overschakeling op een warmtepompboiler nog voordeliger maakt en waardoor je je investering in een warmtepompboiler nog sneller terugverdient.


Shop warmtepompboiler


Kies de juiste schakelaar!
Een overzicht van de meest gebruikte schakelaars en hun toepassingen.