Een impulsschakelaar of teleruptor (onze Franstalige invloed) is een op afstand bediend bistabiel relais,
Wat is een bistabiel relais; dit is een schakelcontact dat veranderd van normaal open toestand (lamp uit) naar een gesloten toestand (lamp brand) wanneer er een puls, via een drukknop, wordt gegeven. Andere veel gebruikte namen voor dit apparaat zijn impulsrelais of afstandschakelaar.
Eén of meer drukknoppen kunnen parallel de impulsschakelaar bedienen.
Eltako is de marktleider onder de impulsschakelaars en laat dit dan nog van Duitse makelij zijn, dat staat garant voor kwaliteit.
Maar ook Schneider en Vynckier blijven niet achter en brengen teleruptoren op de markt.
In de verlichtingswereld worden impulsrelais voorzien van drukknopaansluitingen waarmee lampen op afstand in- en uitgeschakeld of ook wel stapsgewijs gedimd kunnen worden. Een bijzonder interessant type impulsschakelaar is deze met een centraal stuurfunctie, de "alles uit" functie. Met één drukknop kan men alle lampen in huis uit of aan schakelen.
Het bedienen van de impulsschakelaar kan met een stuurspanning van 8v tot 230V, terwijl de te schakelen belasting 230v is.
De enkelpolige impulsschakelaar:
wordt gebruikt om een lichtpunt enkelpolig te aan te sturen, zoals in de meeste gevallen in een woning.
De tweepolige impulsschakelaar:
Kan worden gebruikt om een lamp 2 polig te onderbreken, maar wordt in de meeste gevallen gebruikt met een drukknop met LED.
Deze kan dienen als terugmelding. De Niko 24V drukknoppen zijn hiervoor uitermate geschikt.
De impulsschakelaar met centrale sturing:
Deze impulsschakelaar heeft 2 extra ingangen, indien men de drukknop bediend die op ingang E1 is aangesloten worden alle lichte gedoofd.
Het omgekeerde gebeurt via ingang F1. De centraal aan/uit wordt meestal bij de inkom/uitgang geplaatst. Een extra drukknop is aan te raden in de slaapkamer.
De 4-voudige impulsschakelaar:
De topper is de viervoudige teleruptor, deze heeft 4 kanalen inclusief de centrale sturing voor de prijs van 2 afzonderlijke teleruptoren.
Hiermee kan men 4 lichtkringen onafhankelijk van elkaar aansturen.
Bedrading van teleruptoren:
Het aansluiten van teleruptoren, indien laagspanning wordt gebruikt (max 24V) gebeurt meestal via SVV kabel (ook wel signalisatiekabel genoemd). Meestal in voorbedrade buis en het aantal geleiders varieert van 4 tot 20 draden per kabel.
De te kiezen kabel is meestal een compromis tussen prijs en installatie type.
2 draden worden er gebruikt voor de laagspanning, de kleurenkeuze is vrij, bijvoorbeeld zwart voor 0V en rood voor 24V. de andere beschikbare kleuren kunnen dan gebruikt worden voor drukknoppen. Afhankelijk van het aantal bedieningen en de plaats in het huis wordt het aantal geleiders gekozen.
De aansturing van de lichtpunten gebeurt steeds met een stijve kabel 3G1,5, dit kan vob draad zijn in voorbedrade flexibel of XVB kabel (die mag ook in de chape of de muur worden ingewerkt).